Sıkça Sorulan Sorular
Güneş Enerji Santrali (GES) nedir?
Güneş enerji santralleri (GES), güneşten gelen enerjiyi kullanarak elektrik üreten santrallerdir. Türkiye’deki GES’lerde genellikle fotovoltaik güneş panelleri kullanılır. Güneş enerji santralleri, yapım, işletme ve verimlilik açısından son derece karlı enerji yatırımlarıdır. Doğaya hiçbir şekilde zarar vermemesinden dolayı da geleceğin en önemli enerji üretim sistemidir.
Ülkemizdeki GES’lerin kurulu kapasiteleri genellikle 5 MW (MegaWatt) AC ve altındadır.
Türkiye güneş enerji sektörü hakkında bilgi verir misiniz?
Türkiye’de Güneş enerji santralleri nin yaygınlaşması diğer gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında geriden gelmektedir. Ancak güneş enerjisi sektörü hızlı gelişen ve çok rağbet gören bir sektör olarak karşımıza çıkmıştır. Bunun en önemli sebepleri ülkemizde son yıllarda yenilenebilir enerji yatırımlarına verilen destekler ve alım garantileridir.
GES santralleri lisanslı ve lisanssız olarak ikiye ayrılırlar. Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği kapsamındaki GES’lerin kurulu kapasitesi 5 MW (MegaWatt) AC ile sınırlıdır ve bu santraller ülkemizde birçok GES santralini teşkil ederler.
Ülkemizde her üretilen kWh (KiloWattSaat) için devlet 10 yıl boyunca 0,133 Dolar karşılığında alım garantisi vermektedir. Bu da son yıllarda yapılan yatırımların çok yüksek adetlere çıkmasını sağlamıştır.
Bir güneş santrali nasıl elektrik üretir ve ana ekipmanları nelerdir?
Güneşten gelen ve foton adı verilen enerji parçacıkları fotovoltaik paneller ile temas ettiğinde artı ve eksi akım oluşarak elektrik enerjisi meydana gelir. Panellerde üretilen DC elektrik (Doğru Akım) inverterler sayesinde evlerimizde kullandığımız AC elektriğe (Alternatif Akım) çevrilir. Sonrasında üretilen elektrik trafolar aracılığıyla elektrik şebekesine verilir.
Bir GES’in ana ekipmanları şöyledir:
• Güneş paneli (fotovoltaik)
• İnverter
• Montaj sistemi
• Kablo
• Trafo ve diğer elektrik malzemeleri
Kullanılan ürünlerde ne gibi garantiler vardır ve süreleri ne kadardır?
Her markada ufak değişiklikler olmakla birlikte genel itibariyle ana ekipmanların garanti süreleri şöyledir:
• Güneş paneli: 10 yıl ürün garantisi, 10 yılın sonunda en az %90 performans garantisi ve 25 yılın sonunda en az %80 performans garantisi
• İnverter: 5 yıl boyunca ürün garantisi
• Montaj sistemi: 5 yıl boyunca ürün garantisi
• Trafo ve diğer elektrik malzemeleri: 2 yıl ürün garanti
Güneş santralleri için devlet alım garantisi neleri içerir?
Türkiye Cumhuriyeti Devleti GES’ler aracılığıyla üretilen her bir elektrik birimi olan kWh (KiloWattSaat) için 0,133 Dolar alım garantisi vermektedir. Bu alım garantisi 10 yıl boyunca geçerlidir. 10 yıl sonra serbest piyasa fiyatlarına satılacaktır.
Bir GES’in yıllık geliri ne kadardır?
1 MW (MegaWatt) DC kurulu kapasiteye sahip bir GES santrali bulunduğu bölgedeki güneş radyasyon değerlerine bağlı olarak yıllık 1.400.000 kWh ile 1.700.000 kWh (KiloWattSaat) arasında elektrik üretir. Devletin alım garantisi rakamı olan 0,133 Dolar ile bu üretim değerlerini çarptığımızda bir GES’in yıllık gelirinin 186.200 Dolar ile 226.100 Dolar arasında olduğu ortaya çıkmaktadır.
Bir GES santralinin gider kalemleri nelerdir?
Normal bir A.Ş.'nin giderleri ile birlikte GES'lere özel gider kalemleri olarak aşağıdakileri sıralayabiliriz:
• Santral sigorta giderleri
• Güvenlik personeli giderleri
• Uzaktan izleme, bakım ve onarım giderleri
• Dağıtım sistemi kullanım bedeli ve sistem işletme giderleri
Dağıtım sistemi kullanım bedeli giderleri elektrik şebekesinin kullanımı için ödenmesi gereken bir bedeldir. Geçici kabulü 1 Ocak 2018 tarihinden önce yapılan GES’lerde elektrik üretimine bağlı olarak yıllık 10.000 Dolar civarındayken geçici kabulü bu tarihten sonra yapılan GES’lerde ise 50.000 Dolara kadar yükselebilir.
Bir GES’te bakım onarım gereksinimi nelerdir?
Bir GES santralinde hareket eden mekanik aksamlar olmadığı için bakım ve onarım gereksinimleri son derece düşüktür. Uzaktan izleme, arıza meydana gelmesi durumunda kısa sürede müdahale edilmesi ve temizlik faaliyetleriyle sınırlandırılabilir.
Bakım ve onarım kim tarafından yapılır?
UGE SOLAR olarak hizmetinize sunduğumuz santrallerde bakım ve onarım faaliyetleri UGE SOLAR güvencesiyle alanında son derece deneyimli, uzman ve sertifikalı ekipler tarafından gerçekleştirilir.
Bir GES’te kaç personel çalışır?
Bir GES’te sürekli olarak çalışan tek personel güvenlik görevlileridir. Bunun dışında anlaşmalı ve sertifikalı teknik servis firmalarından hizmet alımı yapılmaktadır.
Sattığınız GES’ler sigortalı mıdır ve sigortalar neleri kapsar?
GES Yatırım olarak hizmetinize sunduğumuz istisnasız bütün GES’leri Allianz, Ergo ve Güneş Sigorta gibi alanında en başarılı ve deneyimli sigorta şirketleri tarafından sigortalıdır. Genel olarak sigorta poliçelerimizin kapsamı şöyledir:
• Deprem
• Terör
• Doğal afet
• Vandalizm
• Lockout
• Karışık halk hareketleri
• Yangın
• Hırsızlık
• Yıldırımın direkt ve dolaylı tesiri
• Bu oluşan hasarlar nedeniyle satılamayan elektriğin kar kayıpları
GES’in üzerine kurulduğu arazi imarlı mıdır?
Evet. GES Yatırım olarak hizmetinize sunduğumuz bütün GES santrallerinin üzerine kurulu olduğu araziler imarlıdır.
GES’in üzerine kurulduğu arazi sattığınız şirkete mi aittir yoksa kiralık mıdır?
GES Yatırım olarak hizmetinize sunduğumuz neredeyse bütün şirketler aynı zamanda GES’in üzerine kurulu olduğu arazinin de sahibidir. Çok nadiren de olsa en az 30 yıllık kiralık ve tapuda üst kullanım hakkı tesis edilmiş araziler de olabilir.
GES’in üzerine kurulduğu arazinin yıllar içerisindeki değer artışlarından yararlanabilecek miyim?
Kesinlikle. Hissesini satın alacağınız şirket genellikle GES’in üzerinde kurulu olduğu arazinin de mülk sahibidir. GES ile birlikte santralin üzerinde kurulu olduğu imarlı araziden de pay sahibi olacağınız için arazi değer artışlarından da kar elde edersiniz.
Lisanssız elektrik üretim hakkı zamanla değer kazanabilir mi?
Kesinlikle! Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği kapsamındaki santraller 2013 ve 2016 yılları arasında çok sayıda geliştirilmiştir. Ancak belli bir süre sonra durdurulmuştur. Sınırlı sayıda GES proje ve santrallerinin olması zaman içerisinde bu lisanssız elektrik üretim haklarının çok yüksek değerlere ulaşacağının en bariz göstergesidir. Tıpkı bir zamanlar taksi plakaları çok ucuza satın alınabilirken yıllar içerisinde Milyonlarca TL’ye alıcı bulduğu gibi üretim haklarının da aynı karlılığa ulaşması beklenmEKTEDİR.
GES yatırımcısı olmak için ne yapmam gerekiyor?
Satış ekibimize bütün sorularınızı sorarak UGE SOLAR yatırımcısı olmanın avantajlarını gördükten sonra sahibi olmak istediğiniz GES türünü belirlemeniz ilk adım olacaktır.
Sizin için uygun olan bir günde davet edilirsiniz. Görüşmemiz esnasında UGE SOLAR ile aranızda daha önce tarafınıza sunulan sözleşme imzalanır ve GES projesine başlanır.
Bu aşamalardan sonra artık güneş doğdukça para kazanan bir UGE SOLAR LI oldunuz! Hayırlı olsun!